De eerste brug is in 1888 gebouwd door de firma Cockerill uit Luik. De lantaarns, "kandelabers" zijn in 1894 gemaakt door de firma Van Aerschot uit Antwerpen. De lantaarns werden gevoed uit de stedelijke gasfabriek van Maaseik. Op de foto is goed te zien hoe smal de doorgang was en was net groot genoeg voor paard en wagen. De brug is tijdens de 2e wereldoorlog opgeblazen door terugtrekkende Duitse troepen. Na de 1e wereldoorlog in November 1918 zijn over deze brug ca. 80.000 Duitsers via Roosteren, Dieteren en Susteren huiswaarts gekeerd. In de jaren 50 is de huidige brug gebouwd die over enkel jaren zal verdwijnen. In 2024 zal worden gestart met een nieuwe brug die iets zuidelijker komt te liggen. Deze werkzaamheden zal ik gaan volgen en foto's plaatsen op deze Blog. Op deze Blog staan er veel foto's van al deze periodes van 1888 tot heden. Le pont a été construit en 1888 par la société Cockerill de Liège. Les lanternes, « candélabres » ont été fabriquées en 1894 par la société Van Aerschot d’Anvers. Les lanternes provenaient de l’usine à gaz municipale de Maaseik. La photo montre clairement à quel point le passage était étroit et était juste assez grand pour le cheval et la calèche. Le pont a été détruit par les troupes allemandes en retraite pendant la 2ème guerre mondiale. Après la 1ère guerre mondiale en novembre 1918, environ 80 000 Allemands sont rentrés chez eux via Roosteren, Dieteren et Susteren.Dans les années 50 a été construit le pont actuel qui disparaîtra dans quelques années. En 2024, un nouveau pont sera mis en chantier qui sera situé un peu plus au sud. Je vais suivre ce travail et poster des photos sur ce blog. Sur ce blog, il y a beaucoup de photos de toutes ces périodes de 1888 à nos jours.

RECHTS IN HET MENU ONDER PAGINA'S ca. 500 FOTO'S EN ARTIKELEN OVER DE 1e WERELDOORLOG NOVEMBER 1918

dinsdag 13 maart 2018


In het kader van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog dit jaar, wordt er in de Stad Maaseik, de gemeente Echt-Susteren en de gemeente Selfkant een gezamenlijk programma uitgewerkt.
“De bedoeling is om in het weekeinde van 17 en 18 november de uittocht van de Duitse troepen in Maaseik na te bootsen en allerlei andere activiteiten te organiseren”, zo vertelt Schepen Myriam Giebens van de Stad Maaseik.
Maandag 12 maart werd de aftrap voor het project gegeven met de presentatie van een logo en het hijsen van de vlag op de Pater Sangersbrug.
De drie gemeenten hebben de handen in elkaar geslagen om in euregionaal verband samen op te trekken tijdens de herdenking.
“We spreken dezelfde taal en trekken al sinds 2003 samen op”, zo vult burgemeester Herbert Corsten van Selfkant aan.
Hoewel Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal was, speelde de plaats Roosteren wel een belangrijke rol. “Er moest toestemming worden gegeven om het Duitse leger via ‘het smalste stukje Nederland’ terug te laten trekken”, aldus wethouder Peter Purstjens van de gemeente Echt-Susteren.
Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt om een programma rondom deze herdenking te realiseren. Er zullen onder andere in de drie gemeenten tentoonstellingen komen waarbij er beelden in het straatbeeld zullen komen. Daarnaast wordt er een herdenkingsweekeinde georganiseerd.
Op Facebook is men reeds actief om volgers op de hoogte te houden van de activiteiten die men gaat organiseren. Daarnaast zal de vlag aan de Pater Sangersbrug symbool staan voor de euregionale samenwerking.


Geen opmerkingen: